Foto. 

Gemiddeld wordt je zo’n drie keer aan iemand voor gesteld per week. Maar het is nog een hele kunst om een naam te onthouden. En je laat geen hele goede indruk achter als je na 5 minuten weer vraagt wat iemands naam ook al weer was.. Hier tips om een naam te onthouden na het voorstellen.

  • Focus. Luister goed en concentreer je niet te veel op je eigen naam. Klinkt logisch maar vaak ben je met het gesprek bezig om met een eerste indruk, waardoor je eigenlijk niet goed luistert naar de naam.
  • Herhaal de naam. Laat de naam nog een keer vallen in het gesprek: “Leuk je te ontmoeten Julia”. Of praat eventjes kort over de naam: “Waar komt ie’ vandaan?”. Je kunt ook simpelweg de naam herhalen, om te controleren of je het goed verstaan hebt.
  • Maak een ezelsbruggetje. Koppel de naam aan een bekende, of kennis. Dan is het makkelijker onthouden.
  • Visualiseer. Een derde van onze hersenen is gemaakt voor het opslaan van visuele informatie. Beelden onthouden we dus sneller dan woorden. Als iemand zich voorstelt als Katie, kun je dus het beste even een beeld van Katie Holmes oproepen.
  • Stel je niet aan te veel mensen voor. Je kent het wel, je komt een kamer op een verjaardag binnen en kent niemand. Stel je dan eerst voor aan de naasten familie of goede vrienden om vervolgens, later op de dag naar een ander groepje te verhuizen. Zo ontmoet je maar een paar mensen per keer, waardoor het logischer is dat je de namen zult onthouden.
  • Ga er van uit dat je de naam onthoud. Zodra je al bij voorbaat denkt dat je de naam gaat vergeten zal dit waarschijnlijk ook zo zijn, juist omdat je wederom op iets anders gefocust bent.
  • Herhaal het lijstje met namen na 10 minuten. Vooral als je aan meerdere mensen bent voor gesteld is dit handig. Herhaal de namen achter elkaar en zoek de gezichten erbij. Betrap je jezelf erop dat je het vergeten bent? Vraag het aan iemand anders of maak een praatje met diegene.
Make a Free Website with Yola.