Om goed op je voeding te letten zodat je gezond eet, is het belangrijk dat je de voedingsetiketten begrijpt. Wij hebben de meest voorkomende begrippen voor je uitgelegd: 

Energie: wordt uitgedrukt in calorieën (kcal.) Voedingsstoffen leveren energie: koolhydraten, vetten en eiwitten. Vrouwen hebben genoeg aan 2000 kcal per dag. Hiervan mag niet meer dan dertig procent bestaan uit vetten.

Suiker: wordt door je lichaam omgezet in koolhydraten. Het levert dus wel calorieën, maar geen voedingsstoffen. Het zijn dus lege calorieën waar je beter niet te veel van kan eten.
Koolhydraten: deze leveren ongeveer de helft van alle calorieën bij een gevarieerde voeding.

Er zijn goed en slechte calorieën. Goede koolhydraten zitten in volkoren producten, zilvervliesrijst en bonen. Kies dus altijd voor de donkere variant! De slecht koolhydraten zitten namelijk in veel 'witte' producten als wit brood, aardappelen, witte rijst en witte pasta.

Vetten: je hebt ze nodig. Maar kies ook hier voor de goede vetten. Er
zijn drie soorten vetten:
-slechte vetten (kunstmatige transvetten) zitten in chips, koekjes, snacks, frituurvet en snoep.
-hard vet of gehydrogeneerd plantaardig vet. Dit ingrediënt wordt vaak gebruikt in producten van de categorieën instant sauzen, koffie, bouillon, instant soep, slagroom, instant pudding en margarine.
-onverzadigde vetten. Dit zijn plantaardige vetten die je elke dag nodig hebt. Je vind ze in olijfolie, noten en avocado's.

Verzadigde vetten: deze worden vaak apart van de andere vetten
vermeld. Deze vetten zitten namelijk in dierlijke producten zoals vlees, volle melk en kaas. Je hebt ze ook net zoals de onverzadigde vetten nodig, maar pas op: niet te veel. Te veel kan namelijk leiden tot een verhoogd cholesterolgehalte en hart problemen.

Eiwitten: ook wel proteïne genoemd. Ze zitten o.a in vis, eieren,
vlees en granen. Het is belangrijk om te variëren met eiwit producten en gelukkig is dit niet lastig dankzij de grote variatie mogelijkheden!

Ik kies bewust. En dan is er nog het ik kies bewust logo. Wat betekend dit eigenlijk en kan je dit blindelings vertrouwen? 

plaatje

Hoeveel calorieën? Hoeveel vet? Is het verantwoord of niet? Best moeilijk om dat allemaal af te lezen van een voedingsetiket achterop de verpakking. Dat vond ook Hans Hoogervorst, de vroegere minister van Volksgezondheid. Hij riep producenten een paar jaar geleden op om daar meer duidelijk in te scheppen. Unilever, Campina en Friesland Foods gaven daar gehoor aan. In 2006 ontwikkelde zij het 'Ik kies bewust'-logo.

Het doel van de sticker is mensen te motiveren een gezondere keuze te maken. Op die manier verlaag je ook je Echte Leeftijd. Maar zo'n logo betekent niet dat alles waar een logo op zit ook goed voor je is. De sticker geeft aan welke producten de meest verantwoorde keuze zijn, in zijn groep.

Dus bijvoorbeeld chips gebakken in zonnebloemolie, in plaats van gewone. Frisdrank met minder suiker, en koekjes die minder calorieën bevatten dan andere. Ook mag er maar een bepaalde hoeveelheid verzadigde vetten, transvet, toegevoegde suiker en zout in zitten. Die voorwaarden zijn vastgesteld door een onafhankelijke wetenschappelijke commissie.

Het hoeft dus niet persé een gezonde keuze te zijn, producten met dit logo, maar het is wel een gezondere keuze dan hetzelfde product zonder logo.

Meer informatie over voeding en ik kies bewust op:

voedingscentrum en ikkiesbewust.

Nieuwste artikelen:









Volg Hoe Kan Ik magazine:

Follow Hoekanik_Mag on Twitter

Wat vind je van ons? Mis je nog artikelen? Mail ons op: 

Post[at]hoekanik.net

Hoe kan ik magazine zoekt:

  • schrijvers voor artikelen.
  • grafisch designer voor logo's.
  • een columnist
Interesse? Mail naar: veronica[at]hoekanik.net 

Make a Free Website with Yola.